Sustainability

CONSERVATION HOUSE

CONSERVATION HOUSE

Asset Class: Office | Location: New Zealand | Investment Year: 2017 | NLA: 15,990 sqm

Conservation House is a five-storey office building with a basement carpark that was refurbished from a disused cinema complex in Wellington City. At the time of completion in 2007, the building was recognised in the industry for its cutting-edge green initiatives. The refurbishment is graded as an equivalent 5-Star green office building by the New Zealand Green Building council, given that the building was completed prior to the introduction of the national green building certification system.

Green Design

Recognised as one of New Zealand’s most environmentally friendly office buildings, Conservation House is designed around a central, open atrium that allows ventilation and natural light to flow into the building. The office building also features an expansive rooftop courtyard space that extends beyond the canteen to the space on the fourth storey.

Sustainability Features

Other sustainable building features include:

  • First office building in New Zealand to utilise a chilled beam system as a way to control indoor environmental quality;
  • Advanced window control system connected to the building management system that prevents energy loss by switching off the air-conditioning automatically when the windows are open;
  • Double skin glass façades to allow mixed mode natural airflow and air-conditioning in a noisy city centre site;
  • Lighting system that uses occupancy detection and daylight harvesting;
  • Heat pump heating and cooling water system;
  • Use of sustainable plantation timbers for internal doors, framing and panelling;
  • Use of PVC-free fittings, including roller blinds and linoleum;
  • Use of materials low levels of VOC and formaldehyde;
  • Provision of separate bins for paper, organic material, inorganic material, glass, plastic and metal waste for all utility areas and kitchens; and
  • Provision of electric vehicle charging stations.